På Choklad- och kaffefestivalen i Uppsala den 19 oktober lyssnade jag på ett informativt och nödvändigt föredrag av Anna-Sofia Winroth. Hon har genom flertalet resor till kakao-plantage runt om i världen erfarit hur korrupt kakao-odling är och med egna ögon sett dess värsta baksida med barn som sålts som slavar för att arbeta på stora plantage. Lyssna gärna på en intervju med henne på P3s Morgonpasset från den 7 oktober. Eller leta upp dokumentärfilmen The Dark Side of Chocolate av Miki Mistrati.
Det finns många goda krafter i chokladvärlden där inte minst företag som tillverkar kvalitetschoklad verkar för att kakaofrukten ska säljas i så få led som möjligt och att den ursprunglige kakao-bonden ska få en rättvis ersättning eller till och med lära sig att förädla sina bönor till t ex en torkad böna eller kakao-massa innan den säljs vidare. Allt fler entreprenörer startar lokal tillverkning, alltså tillverkning i det odlande landet. Exempel på dessa är Amma i Brasilien och Marou i Vietnam.
Som konsument så kan vi stötta dessa goda krafter genom att köpa kvalitetschoklad eller rättvisemärkt choklad där vi vet att hela kedjan har gått rätt till. Vi kan också markera genom att bojkotta att köpa choklad från världens ca 10 största chokladtillverkare där det med största sannolikhet finns barnarbete och korruption i kedjan. För att ta reda på mer om dessa rekommenderar jag att titta på dokumentärfilmen ovan.
Vi vill väl alla njuta av en god choklad med gott samvete!