Medans barnen och Lars var på Sjöhistoriska museet gjorde jag en snabb expidition på den årliga chokladfestivalen på Nordiska museet. Det mesta var sig likt - Chokladakademien och Small Islands Coffee and Chocolate fanns meddestamma in till vänster. Chokladfontänen flödade och massorna köade för gratisprover. Lite mer lakrits och te-inslag dock. Jag började med att köpa ett äkta grönt japanskt te från Yuko Ono Sthlm, vilket vi njuter varje kväll. Det går att brygga tre gånger på samma blad och det finns inte en uns bitterhet. Lakrits från Lakritsfabriken smakade gott och som väntat. Svensk lakrits är antingen lite för söt eller lite för salt. Varför är det så svårt att hitta samma goda lakrits som finns i Holland och Danmark och som varken är för söt eller salt? En nyhet för mig på chokladhimlen var Schönenberger från Schweiz där jag fastnade för en mörk grand cru smaksatt med passionsfruktsjuice. Himelsk! Provade också en fairtrade-choklad från Peru som heter Shattell. Ett litet företag i Lima med fem personer som tillverkar några fina mörka sorter. Inte det bästa jag har smakat men ändå. Jag stod länge vid Valrhonas disk och provsmakade och handlade och konstaterade att mycket av den kvalitetschoklad som funnits i många år nu står sig bra om inte bäst i denna djungel av nya sorter. Mina favoriter är fortfarande AMEDEI Chuao och Valrhona Manjari!

Kommentera